ΕΘΝΙΚΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! «ΜΠΛΟΚΟ» από το ΨΕΥΔΟΚράτος…

Η αποστολή τροφίμων στην Καρπασία καταδεικνύει τις προθέσεις των κατοχικών αρχών, αν δηλαδή θα επιβάλουν δασμούς στα υλικά πρώτης ανάγκης που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους. Διαδικασία η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει πάει να φορτώσει τις προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εγκλωβισμένους της χερσονήσου της Καρπασίας από τις Κρατικές Αποθήκες και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό σήμερα. Για τα φάρμακα, ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, αφού παραλαμβάνονται από τον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρονται μέσω ΗΕ στα κατεχόμενα, διαδικασία η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Η διαδρομή, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και 43 χρόνια, προβλέπει μετά το οδόφραγμα πρώτη στάση στην Αγία Τριάδα κι ακολούθως στην πλατεία του Ριζοκαρπάσου όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος των εγκλωβισμένων. Τα κιβώτια αναγράφουν πάνω τους και τον παραλήπτη τους: Ένα για κάθε νοικοκυριό. Αφού σταματήσει, το φορτηγό ξεφορτώνεται και η κάθε οικογένεια παίρνει το δικό της κιβώτιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται τρόφιμα, γκάζι, καθαριστικά προϊόντα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για ένα νοικοκυριό.

Η σημερινή διαδρομή, όμως, πολύ πιθανόν να τερματιστεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και το φορτηγό να μη φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Σύμφωνα με την εξαγγελία του λεγόμενου υπεξ των κατεχομένων, από την 1η Οκτωβρίου θα επιβληθούν δασμοί σε όλα τα προϊόντα που μεταφέρονται στους εγκλωβισμένους, με το αιτιολογικό ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μπορούν να προμηθευτούν ό,τι θέλουν και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αποστολή των προμηθειών προς αυτούς μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Υποστηρίχθηκε μάλιστα η άποψη ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα μεταπωλούνται σε Τουρκοκύπριους της περιοχής, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση του λεγόμενου δημάρχου Ριζοκαρπάσου, ο οποίος σε δηλώσεις του απάντησε στις αναφορές της κατοχικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ανάγκη να αγοράζουν από τη βοήθεια που αποστέλλεται στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους.

Σήμερα είναι η πρώτη αποστολή βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας που γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου, οπόταν θα διαφανεί και το κατά πόσο είναι αποφασισμένες οι κατοχικές αρχές να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασής τους ή αν τελικά θα κάνουν πίσω.

Σε περίπτωση πάντως που επιμένουν στην απόφαση και ζητούν την καταβολή δασμών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να αφήσουν το φορτηγό να περάσει, τότε αυτό θα γυρίσει πίσω, αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να υποκύψουν στον εκβιασμό των κατοχικών αρχών και να καταβάλουν οποιοδήποτε αντίτιμο ως επιβολή δασμών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή η άρνηση των κατοχικών αρχών στο φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών να περάσει στα κατεχόμενα και να μεταφέρει τη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, όπως ανέφερε αρμόδια διπλωματική πηγή, θα σηματοδοτήσει μια πολύ αρνητική εξέλιξη στη γενικότερη προσπάθεια συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και όχι μόνο. Η κυπριακή κυβέρνηση αναλόγως της σημερινής στάσης των κατοχικών αρχών θα προχωρήσει και στα αντίστοιχα μέτρα αντίδρασης.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, επανέλαβε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει «δασμούς» προς το ψευδοκράτος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνοντάς τον και ζητώντας του να παρέμβει. «Παράλληλα θα εξετάσουμε και τις περαιτέρω ενέργειές μας σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο» καταγγέλλοντας την Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε πως για το θέμα αυτό συναντήθηκε ήδη με αρμόδιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία είναι ενήμερη για όλες τις εξελίξεις.

«Εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα προκαλέσει απανωτά προβλήματα στη διαβίωση των εγκλωβισμένων μας. Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Γ` Βιέννης και φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει τις πολιτικές της διαστάσεις. Είναι μια από τις πολλές ενέργειες της κατοχικής δύναμης μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, όπως είναι και το θέμα των Μαρωνιτών», σημείωσε. Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη πως «φαίνεται ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει λάβει και γραπτώς τις θέσεις του κατοχικού καθεστώτος για εφαρμογή του μέτρου αυτού για τα αγαθά που θα στέλλονται, εκτός από τα φάρμακα».

Η Λευκωσία καταγγέλει ότι με τις ενέργειές του το κατοχικό καθεστώς παραβιάζει τη Συμφωνία της Γ’ Βιέννης. Η Συμφωνία της Γ’ Βιέννης προνοεί ότι «οι Ελληνοκύπριοι οι επί του παρόντος διαμένοντες εις το βόρειο τμήμα της νήσου είναι ελεύθεροι να παραμείνουν και ότι θα παρασχεθή εις αυτούς πάσα βοήθεια διά να δύνανται να διάγουν μια ομαλήν ζωήν, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων εις τον εκπαιδευτικόν τομέα και διά την άσκησιν της θρησκείας των, ως επίσης και ιατρικής περιθάλψεως υπό δικών των ιατρών και ελευθέρας διακινήσεως εις τον βορράν».

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Η αποστολή περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για ένα νοικοκυριό τα οποία αποστέλλονται μέσω Ηνωμένων Εθνών. Σε ξεχωριστή αποστολή έχουν ήδη επίσης αποσταλεί 200 λίτρα πετρέλαιο για γεωργικούς σκοπούς στους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους και αφορούν τις ανάγκες για μια χρονιά. Σε ξεχωριστή αποστολή μεταφέρονται μέσω του Ερυθρού Σταυρού και όχι των Ηνωμένων Εθνών τα φάρμακα, αναλόγως των αναγκών των εγκλωβισμένων. Για τους Μαρωνίτες η ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλεται κάθε δεκαπέντε, ημέρα Τρίτη. Συνολικά διαβιούν στα κατεχόμενα σήμερα 242 εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο, 70 στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας και υπάρχουν επίσης και 2 άτομα στον Άγιο Ανδρόνικο. ΠΗΓΗ: «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s