ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ (ΠΡΟΣΕΧΩΣ)

Το αμερικανικό shale oil (σχιστολιθικό πετρέλαιο) φέρνει στην Ελλάδα ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ, κι ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης θα συνοδεύσει μεταξύ άλλων στελεχών και επιχειρηματιών τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έντονο ενεργειακό χρώμα θα έχει η ομάδα που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και θα συναντήσει τον Ν. Τραμπ.

Η παρουσία του CEO των ΕΛΠΕ δεν είναι τυχαία καθώς μια από τις μεγαλύτερες δυνητικές επενδύσεις αμερικανικής προέλευσης στη χώρα μας σχεδιάζεται από κοινού από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil και τη γαλλική Total και αφορά στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.

Δεν είναι όμως μόνο οι υδρογονάνθρακες, ο λόγος της παρουσίας των ΕΛΠΕ στην αποστολή (σημειώνεται ότι ο κ. Στεργιούλης αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με στελέχη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και είναι πολύ πιθανόν να έχουν οριστικοποιήσει πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού, συμφωνία με αμερικανική εταιρεία για την προμήθεια του πρώτου αμερικανικού φορτίου πετρελαίου που θα φτάσει ποτέ στη χώρα μας και το οποίο θα διυλιστεί στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, προκειμένου στη συνέχεια να διανεμηθεί ως τελικό προϊόν (βενζίνες και ντίζελ) στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για φορτίο πετρελαίου από πετρώματα σχιστόλιθου, του περίφημου shale oil, το οποίο έφερε επανάσταση στα ενεργειακά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι έχοντας τεράστια αποθέματα shale oil στις γιγαντιαίες λεκάνες κυρίως στο Τέξας, αλλά και σε άλλες πολιτείες όπως το Γουαιόμινγκ, το Κολοράντο και η Νεμπράσκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2015 έχουν άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου και έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγούς ενέργειας στον κόσμο.

Μάλιστα με δεδομένο ότι τα αποθέματα shale oil καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών της εγχώριας αγοράς, οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας (net exporter). Επιπλέον η δυναμική είσοδος στη διεθνή αγορά πετρελαίου αμερικανικών εταιρειών έχει συντελέσει τα μέγιστα στο να μειωθεί η διεθνής τιμή του αργού, προς όφελος των κρατών που εισάγουν ενεργειακά αγαθά (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Η συμφωνία για την εισαγωγή του πρώτου αμερικανικού φορτίου πετρελαίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και κάποιες παράμετροι που αφορούν στην ποιότητα του αμερικανικού shale oil. Όπως μάλιστα σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εφόσον ξεκαθαριστούν τα χαρακτηριστικά του πετρελαίου, θα προχωρήσει άμεσα η παραγγελία καθώς σε επίπεδο τιμής και παρά την απόσταση, το κόστος προμήθειας παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό έναντι των ανταγωνιστικών επιλογών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s