ΚΟΣΜΟΣ

«Κανένας άνθρωπος δεν θα είναι ασφαλής στη γη, αν η Ελλάδα…»


Κανένας άνθρωπος στη γη δεν θα είναι ασφαλής από τις διώξεις των ΗΠΑ, εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με τα αμερικανικά αιτήματα για την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντρ Βίνικ για αβάσιμες κατηγορίες απάτης με Bitcoin, δήλωσε στο RT ο Τίμοφεϊ Μουσατόφ, δικηγόρος του Βίνικ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ένα δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη ενέκρινε αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν τον Βίνικ, τον οποίο οι ΗΠΑ υποπτεύονται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της BTC-e και άλλων πλατφορμών συναλλαγών Bitcoin.

«Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρκετά προβλέψιμη – να εκδώσει τον Aleksandr Vinnik στις ΗΠΑ. Ο δικαστής κατέληξε σε μια απόφαση, γνωρίζοντας ήδη ότι δεν υπόκειται σε πραγματική εκτέλεση. Ως εκ τούτου, η [απόφαση] μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική», δήλωσε ο Musatov.

Η ομάδα υπεράσπισης του Βίνικ κατέθεσε έφεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης έκδοσης από τον δικαστή, με έναν «αθώο άνθρωπο να κρατείται με χειροπέδες» καθώς πραγματοποιείτο η διαδικασία υποβολής εγγράφων στο δικαστήριο.

Η ακρόαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης για την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Μουσατόφ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, υπάρχουν αρκετοί βιώσιμοι λόγοι που εμποδίζουν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις αμερικανικές απαιτήσεις.

«Πρώτον, δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις [από τις ΗΠΑ] για την υποστήριξη των κατηγοριών – όλα όσα αναφέρθηκαν εκεί είναι υποθετικής φύσης. Δεύτερον, αυτό το έγκλημα είναι τεχνικά αδύνατο. Τρίτον, είναι αδύνατο να συνδεθεί ο Αλεξάντρ Βίνικ με τα ενοχοποιητικά εγκλήματα», εξήγησε στο RT.

Ο Musatov χαρακτήρισε την πίεση των ΗΠΑ να εκδώσει τον πελάτη του ως όχι μόνο «ένα πολιτικό μέτρο, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση».

«Στην πραγματικότητα, οι [ΗΠΑ] πήραν τον πολίτη μας ως όμηρο, κάτι που αποτελεί προηγούμενο για την Ευρώπη. Τέτοιες περιπτώσεις δεν συνέβησαν ποτέ πριν», είπε.

«Εάν η απόφαση της αμερικανικής πλευράς τελικά ικανοποιηθεί (και ο Βίνικ εκδοθεί), τότε οποιοσδήποτε πολίτης στον κόσμο θα μπορούσε να συλληφθεί κάθε δευτερόλεπτο με ψευδείς κατηγορίες, στις οποίες δεν υπάρχουν γεγονότα, αλλά μόνο υποθέσεις – ότι θα μπορούσε να διαπράξει έγκλημα», εξήγησε ο δικηγόρος.

Ο Βίνικ, ο οποίος καταζητείται επίσης στη Ρωσία για κατηγορίες απάτης, συνελήφθη κατά τις διακοπές του στην Ελλάδα τον Ιούλιο, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος υπήκοος διέθεσε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο Bitcoin μέσω διαφόρων πλατφορμών διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο ενός προγράμματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Vinnik απέκλεισε την εθελοντική έκδοση στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ήταν αθώος για τα εγκλήματα που συνδέονταν με αυτόν από τις ΗΠΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s