ΕΘΝΙΚΑ

Μπορεί ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων να γεφυρώσει τις διαφορές;


2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας & πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Θεσσαλονίκη – Ψηλά, ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά και η συνεργασία των χωρών.

Εκτός του Νίκου Κοτζιά συμμετέχουν επίσης οι: YΠΕΞ πΓΔΜ Ν. Dimitrov, YΠΕΞ Αλβανίας D. Bushati και ΥΠΕΞ Βουλγαρίας E. Zaharieva.

Εναρκτήρια ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 05.10.2017)

Καλημέρα. Συνεχίζουμε με την 2η συνεδρίαση της συνάντησης των 4 Κρατών, του Νότου όπως λέω, της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Χθες είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και άλλους Υπουργούς για την κατάσταση στην περιοχή. Για το μέλλον της περιοχής τόσο όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο και όσον αφορά τη μεταξύ μας συνεργασία. Κουβεντιάσαμε για την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης. Ανταλλάξαμε γνώμες για τη θεματολογία που θα καταλήξουμε στο μεσημεριανό γεύμα.

Σήμερα, έχουμε δύο συνεδριάσεις το πρωί. Η πρώτη είναι η συνεδρίαση που αφορά στην ασφάλεια, στη συνεργασία, στην ασφάλεια του πολίτη, στη διασυνοριακή μας συνεργασία, αλλά και σε καινούρια θέματα, όπως είναι η πυρασφάλεια, διότι το καλοκαίρι είχαμε την εμπειρία, ότι χρειάστηκε η καλή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και, όπως ξέρετε, οι πυρκαγιές δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι από τα παγκοσμιοποιημένα φαινόμενα. Υπερβαίνει χωρίς άδεια τα σύνορα και απαιτούνται συνεργασίες για την καταπολέμησή τους.

Και μετά, στην 3η συνεδρίαση, θα συζητήσουμε θέματα ενέργειας. Τα θέματα ενέργειας, είναι θέματα μεγάλης σπουδαιότητας για όλους μας. Η περιοχή μας είναι ένας σημαντικός δρόμος και για τους μελλοντικούς αγωγούς ενέργειας.

Γενικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς και από τις 4 χώρες που ήρθαν. Αυτό το είδος συνεργασίας και αυτή η διάσκεψη, έχουμε καταλήξει ότι είναι ωφέλιμη για όλους μας. Είναι συναντήσεις που συζητάμε με μεγάλη ειλικρίνεια το τι σκεφτόμαστε για το μέλλον, αλλά και τι ζητήματα έχουμε να λύσουμε, να διευκρινίσουμε, να ξεκαθαρίσουμε. Και είναι ένα στοιχείο της γενικότερης πολιτικής μας, οικοδόμησης μεγάλων και σημαντικών συνεργασιών σε όλη την περιοχή για την Ελλάδα, τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επ’ ευκαιρία, να σας θυμίσω ότι έχουμε στις 29, το βράδυ, αλλά κύρια στις 30 του Οκτώβρη, τη 2η μεγάλη διεθνή μας διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που είναι από τα μεγάλα θύματα των πολέμων που διεξάγονται εκεί. Και οι συνάδελφοί μου και από τις τρεις άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτοι και έχουν ανοιχτή πρόσκληση και επίσης έχουν προσκληθεί για την 3η Συνάντηση της Ρόδου, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2018.

Η συνεργασία μας δηλαδή δεν είναι μόνο σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά είναι πολύπλευρη και σε πάρα πολλές διαφορετικές μορφές πολυμερούς διπλωματίας.

Για άλλη μία φορά, καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ για τη συμβολή και τη βοήθεια όλων των συναδέλφων μου και των αντιπροσωπειών συνολικά και καλημέρα στους δημοσιογράφους.

Τι είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ για το ζήτημα της ονομασίας

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, που διεξήχθη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς για το εάν βλέπει λύση στο άμεσο μέλλον στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ντιμιτρόφ, απάντησε: «Σήμερα θέλω να μείνω στη «μεγάλη εικόνα». Προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας -και φυσικά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να το λύσουμε- είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα θετικό πλαίσιο και να βγούμε απ’ αυτά τα αυλάκια της Ιστορίας, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία μας, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας κι αυτό το μέλλον θα είναι κοινό και ευρωπαϊκό.

»Και είναι σημαντικό να επενδύσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και αν υπάρχει ένα εθνικό συμφέρον σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας χωρών, είναι πώς να κάνουμε το καλύτερο για τη μελλοντική ζωή των πολιτών μας. Είμαστε στον σωστό δρόμο».

Στις δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μίλησε για μια «πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια διαδικασία από την οποία μαθαίνουμε πώς να γίνουμε πιο στενοί φίλοι και μελλοντικοί σύμμαχοι».

«Με ενθάρρυνε πολύ η ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε ως περιοχή. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ μίλησε και για τη θετική, όπως τόνισε, συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, σημειώνοντας πως «αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει το ζήτημα της ονομασίας που χωρίζει τις δυο χώρες» και «προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος επικεντρωθήκαμε σε εκείνες τις περιοχές που μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και αυτό, με τη σειρά του θα συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος που μας χωρίζει».

Όπως εξήγησε, η συνάντηση επικεντρώθηκε -μεταξύ άλλων- «στο μέλλον και πώς να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών», έγινε συζήτηση για τη συνεργασία στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ), για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών, αλλά και την προοπτική διοργάνωσης ενός επιχειρηματικού φόρουμ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s