BREAKING NEWS

ALERT! Στη «ΦΩΛΙΑ» του Πούτιν-Θα ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ Σημαντικά Έγγραφα

ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ

Στη Μόσχα θα βρεθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα και οι συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη έρχονται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή εάν ληφθεί υπόψη η αναβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα το τριήμερα 23 με 25 Οκτωβρίου για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας και με άλλους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα έρχεται την ώρα που οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας βρίσκονται στο απόγειό τους. Ωστόσο, όπως σημείωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσγειωμένοι και ο ρεαλιστές», καθώς «η κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι η όποια συνεργασία έχει η Τουρκία με μια χώρα είναι παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος για την ΚΔ». Θέλοντας κατά αυτό τον τρόπο να απαντήσει εκ των προτέρων σε όσους ενδεχομένως αναμένουν να εγερθεί θέμα πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων προς Τουρκία.

Μιλώντας στον Active ο Ν. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «πρέπει να είμαστε ψυχροί και ρεαλιστές στο πώς προσεγγίζουμε τα διεθνή δεδομένα. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι οι καλύτερες από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Ρώσο Πρόεδρο συμβολή σ’ ό,τι αφορά την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού».

Μετά τη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ταξίδι στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο ΠτΔ θα πάει στη Γαλλία για να συναντήσει τον Ε. Μακρόν καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα βρίσκεται στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα για την Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των θεμάτων που θα εγερθούν και σ’ αυτή τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη οι επαφές αυτές χρησιμοποιούνται προκειμένου να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία ώστε να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σε όλες του τις επαφές ο ΠτΔ –όπως έπραξε και στις συναντήσεις με ΓΓ του ΟΗΕ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας– αυτό που ζητά είναι να γίνουν κινήσεις προς την Τουρκία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία τονίζει την ίδια ώρα πως «εάν η Τουρκία συνεχίσει να έχει την ίδια προσέγγιση [στο Κυπριακό] και πάμε σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, τότε θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι γίνονται «κινήσεις που στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία» για να τονίσει περαιτέρω πως έγιναν «κινήσεις όλο αυτό το διάστημα στην εξωτερική μας πολιτική που ανάγκασαν στην Τουρκία να έρθει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κινήσεις που είτε αφορούν τον ρόλο μας στην ΕΕ, είτε αφορούν τις σχέσεις με γειτονικά κράτη ή τις σχέσεις μας μετις χώρες το Κόλπου». Στο κεφάλαιο ΕΕ αναμένεται ότι θα υπάρξει ειδική αναφορά στο κείμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Η Ρωσία με συνέπεια τάσσεται υπέρ μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Κρεμλίνο για την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Λεωνίδα Μαρκίδη. Στην ομιλία του κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος Πούτιν περιέγραψε τους κύριους άξονες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας τις προτεραιότητές της, καθώς και τις θέσεις αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον διεθνή χώρο.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσονται δυναμικά και υπέδειξε ότι στηρίζονται στην πολιτιστική και πνευματική συγγένεια των δύο λαών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ως αποτέλεσμα της επικείμενης επίσκεψης στη Ρωσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα σε διάφορους τομείς.

Σε σύντομη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο πρέσβης κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεχή και σθεναρή υποστήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό και, παράλληλα, τον διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακά εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s