ΚΟΣΜΟΣ

Αερομεταφερόμενο ραδιενεργό ισότοπο ξαφνικά «σκεπάζει» ολόκληρη την Ευρώπη!


Μια ασυνήθιστη ποσότητα του ραδιενεργού ισότοπου ρουθήνιου-106 έχει ανιχνευθεί στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές.

Στις 3 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστρίας εξέδωσε μια δήλωση αναφέροντας ότι είχαν παρατηρηθεί μικρές ποσότητες του ισότοπου. Οι ποσότητες φέρεται να μην ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ή του περιβάλλοντος (τι θα έλεγαν δηλαδή;).

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας βρήκε «ίχνη ρουθηνίου-106, ενός ραδιενεργού στοιχείου με χρόνο ημιζωής 373,6 ημερών, σε αερολύματα που λήφθηκαν από το Cadenazzo του Ticino, μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2017».

Τα επίπεδα του ισοτόπου που ανακαλύφθηκαν, ήταν 17.000 φορές χαμηλότερα από ό, τι «το όριο των εκπομπών αέρα που καθορίστηκε για αυτό το ραδιονουκλεϊδιο αυτό στο διάταγμα προστασίας από την ακτινοβολία», ανέφερε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).

Δεν είναι προς το παρόν σαφές από πού προέκυψε το ραδιενεργό υλικό, αλλά η IRSN έχει ξεκινήσει μια ανασκόπηση του από πού προέρχεται το υλικό με τη χρήση μεθόδων υπολογισμού ρετρο-τροχιάς.

Έχοντας ανακαλυφθεί για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το 1844 από τον Ρώσο χημικό Karl Karlovich Klaus, το όνομα του ρουθηνίου προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό όνομα για τη Ρωσία, Ρουθένεια.

Στην στερεά κατάσταση του, το ρουθήνιο είναι ένα λαμπερό μεταλλικό άργυρο το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορους ηλεκτρονικούς σκοπούς στον τομέα των υπολογιστών, ως καταλύτης για την παραγωγή αμμωνίας και οξικού οξέος, για ορισμένες λειτουργίες των ηλιακών συλλεκτών και ως μέρος κάποιων χημειοθεραπευτικών θεραπειών για τον καρκίνο των ματιών .

Το Ruthenium-106 είναι ένα από τα πιο σταθερά και λιγότερο επικίνδυνο, από τα ισότοπα ρουθηνίου.

4 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s