ΕΘΝΙΚΑ

ALERT! Η TOTAL ΞΕΚΙΝΑ δεύτερη ΓΕΩΤΡΗΣΗ στο «11» (II)

ALERT! Η TOTAL ΞΕΚΙΝΑ δεύτερη ΓΕΩΤΡΗΣΗ στο «11»

Στον σχεδιασμό της για την επόμενη γεώτρηση στο «11» η Total είναι βέβαιο ότι, θα λάβει υπόψη και τον προγραμματισμό για τις επικείμενες γεωτρήσεις σε τεμάχια των οποίων τα δικαιώματα έχει μαζί με την Ιταλική ΕΝΙ, όπως είναι το τεμάχιο «6».

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με τις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα από τη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν και νέες εντατικές έρευνες στο τεμάχιο «11» από τη Γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», εντός του τεμαχίου «11» πραγματοποιήθηκαν -και ολοκληρώθηκαν- σημαντικές εξιδεικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία, τα «Troms Hera» (υπό βρετανική σημαία) και το «Nordic Prince» (υπό σημαία Παναμά).

Το πρώτο διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες και εργασίες στην περιοχή του στόχου «Ονησίφορος Δυτικό 1», όπου μεταξύ άλλων οι διαδικασίες σφραγίσματος του κοιτάσματος προέβλεψαν και δυνατότητα επαναφοράς. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι έρευνες επικεντρώνονται περισσότερο σε μετρήσεις πιέσεων σε περιοχές που τα σεισμογραφικά κατέδειξαν ενδεχόμενους στόχους, ως συμπληρωματική τεχνολογία.

Το δεύτερο πλοίο διεξήγαγε έρευνες νοτιότερα και πιο κοντά στην υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη, προφανώς για διευκρίνηση γεωλογικών δεδομένων με βάση και τις διαπιστώσεις και τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο «11».

Αν και πριν την πρώτη γεώτρηση η Total είχε καθορίσει ως δεύτερη επιλογή τον στόχο «Ονησίφορος Ανατολικό», που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα του στόχου όπου έγινε η γεώτρηση, οι νέες μελέτες επεκτάθηκαν σε νέο ενδεχόμενο στόχο, ακόμα πιο κοντά στις παρυφές του Ερατοσθένη και περίπου 20 χιλιόμετρα βορειότερα του στόχου «Ονησίφορος Ανατολικό».

Να σημειωθεί ότι η Total προ μηνός κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργού Ενέργειας και του επιτελείου του, για τις πρώτες διαπιστώσεις μετά τη γεώτρηση στον «Ονησίφορος Δυτικό 1», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης γεώτρησης, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τέτοιο σχεδιασμό, ούτε και χρονοδιάγραμμα.

Μετά την ολοκλήρωση των πρόσθετων ερευνών, η γαλλική εταιρεία επανήλθε με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, μαζί και με πιο λεπτομερή ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφαση για δεύτερη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.

Εξ άλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας-Total για τα δικαιώματα στο τεμάχιο «11», λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», διάστημα στο οποίο η Total θα πρέπει να έχει προχωρήσει στη νέα γεώτρηση, ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία ανανέωσης ή παράτασης της συμφωνίας.

Τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις σε εννέα μήνες

Οι σχεδιασμοί των τριών αναδόχων στην Κυπριακή ΑΟΖ, φέρνουν στο προσκήνιο σχεδιασμούς για τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο ενιάμηνο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Συγκεκριμένα, πρέπει να αναμένουμε τη γεώτρηση της Total στο «11» μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δύο ή τρεις γεωτρήσεις από την Εni (και τη σύμπραξη Eni-Total) στους στόχους «Ερατοσθένης Νότιο 1» στο «8», «Σουπιά» στο «3» και «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» με το έκτης γενιάς γεωτρύπανο «Saipem 12000».

Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ». Ήδη, το γεωτρύπανο βρίσκεται στην Τενερίφη για προσθήκη εξοπλισμού και προετοιμασία.

Επίσης, είναι γνωστό και επίσημα πλέον ότι η ExxonMobil προχωρά με δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» εντός του πρώτου εξαμήνου 2018.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s