ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ευθύνες στον Ακιντζί και όχι στον Τσαβούσογλου από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή!


«Ο Ακιντζί έκλεισε κάθε χαραμάδα»…

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποκάλυψε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφέρει στο δείπνο πριν ολοκληρωθεί η Πενταμερής, πως αν οι Τουρκοκύπριοι είναι ευτυχείς με όλα τα άλλα στοιχεία του πακέτου, θα μπορούσε να πάει πίσω στην κυβέρνησή του ζητώντας περισσότερη ελαστικότητα. Σύμφωνα με τον πρέσβη Μαυρογιάννη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν αυτή η περαιτέρω ελαστικότητα θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την άμεση κατάργηση και απάντησε αρνητικά.

Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως «στο σημείο αυτό το βάρος της ιστορικής ευθύνης το φέρει κυρίως ο κ. Ακιντζί, που είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν δέχονται την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και δεν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα, υπό αίρεση, τους δόθηκαν στα άλλα σημεία του πακέτου».

Έτσι, συνέχισε ο κ. Μαυρογιάννης, αν υπήρχε έστω και μια μικρή χαραμάδα για διαφοροποίηση από τον κ. Τσαβούσογλου, του έδεσε τα χέρια ο κ. Ακιντζί.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είπε πως «εμείς θέλαμε να υπάρξει άμεσα συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό».

Περαιτέρω ανέφερε πως μόνο η δική μας πλευρά κατέθεσε τελικές περιεκτικές προτάσεις για όλα τα θέματα, που χαρακτηρίστηκαν από την ΕΕ ως εντυπωσιακές, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κίνησή μας εξαιρετικά εποικοδομητική και τις προτάσεις μας θετικές.

Ήταν τεράστια χειρονομία η αποδοχή πως η πολιτική ισότητα θα μπορεί να περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία, όχι μόνο λόγω της διαφοράς στο μέγεθος μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά και κυρίως γιατί οδηγεί στα όριά της την ισονομία, την ισοπολιτεία και την ομοσπονδιακή Αρχή.

Βεβαίως η αποδοχή αυτή είναι υπό όρους. Αυτό έλειπε, να μη βάζαμε τη λειτουργία του κράτους μέσα στο σωστό πλαίσιο σεβασμού της δημοκρατίας και της λειτουργικότητας.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε, επίσης, πως οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είπαν ότι αντιμετώπιζαν τρεισήμισι από τις τέσσερις απαιτήσεις τους, όμως το τελευταίο βράδυ τις αγνόησαν πλήρως.

«Ζητούσαν περισσότερα και κυρίως δεν έκαναν κανένα ουσιαστικό βήμα για ικανοποίηση των δικών μας απαιτήσεων στα υπόλοιπα σημεία»».

Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου
philenews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s