ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

SOS: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που θα χάσει όλους τους παγετώνες της!


Το 2011, ένας παγετώνας με έκταση περίπου 0,1 km2 παρέμεινε στη Βενεζουέλα και πιθανότατα θα εξαφανιστεί εντός αυτής της δεκαετίας.

Τα τελευταία χρόνια, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών εμπειρογνωμόνων για το κλίμα και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα στοιχεία είναι σαφή και ότι είναι καιρός ο κόσμος να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι αυξανόμενες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες προκάλεσαν ταχεία παγκόσμια συρρίκνωση των παγετώνων και στις τροπικές Άνδεις, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές του κλίματος.

Οι παγετώνες στη Βενεζουέλα υποχωρούσαν γρήγορα κατά τον περασμένο αιώνα. Το 1991, πέντε παγετώνες κατέλαβαν γωνιές κοντά στις κορυφές της οροσειράς Sierra Nevada de Mérida στη βορειοδυτική χώρα. Τώρα, μόνο ένας παγετώνας, στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή Humboldt της Βενεζουέλας, παραμένει, αλλά έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο του μεγέθους που ήταν πριν από 30 χρόνια και οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία, ή δύο θα εξαφανιστεί τελείως.

Η υποχώρηση του παγετώνα του Humboldt, που ονομάστηκε από τον Αλεξάντερ φον Χάμπόλντ, Γερμανό εξερευνητή και φυσιολάτρη, είναι το τελικό στάδιο μιας διαδικασίας 20.000 ετών ύφεσης ενός φύλλου πάγου που κάλυψε 250 τετραγωνικά μίλια της Βενεζουέλας κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η αλλαγή του κλίματος έχει επιταχύνει τη διαδικασία της τήξης και όταν ο παγετώνας Humboldt εξαφανιστεί, η Βενεζουέλα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα έχει χάσει όλους τους παγετώνες της.

Αυτό που κάνει την κατάσταση πιο προβληματική είναι ότι οι κλιματολόγοι δεν μπορούν να μελετήσουν σωστά τον παγετώνα στα τελευταία του χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής της Βενεζουέλας.

Ο Carsten Braun, ένας ειδικός στους παγετώνες στο κρατικό πανεπιστήμιο Westfield στη Μασαχουσέτη, επισκέφθηκε το Humboldt το 2015, περιγράφοντας την εμπειρία ως «λίγο παρακινδυνευμένη». Ο Braun ανέφερε ότι άνδρες με στρατιωτικές στολές τον τράβηξαν μαζί την ομάδα του από ένα λεωφορείο και τους ανέκριναν.

Ο κ. Braun πιστεύει ότι χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης, πριν η Βενεζουέλα χάσει τους παγετώνες της. Επιδιώκοντας να σημαδέψει τον παγετώνα με αισθητήρες για τη μέτρηση της ροής του νερού και των στάσιμων μετεωρολογικών σταθμών για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τον άνεμο, τη θερμοκρασία και τη βαρομετρική πίεση, θα μπορούσε να καταλάβει πώς ο καιρός επηρεάζει την τήξη τροπικών παγετώνων υψηλού υψομέτρου. Αλλά το να ξεκινήσει μια επιστημονική αποστολή στην περιοχή έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.

Η εξαφάνιση του παγετώνα του Humboldt δεν θα είναι απλώς μια απώλεια για την επιστήμη, αλλά θα έχει βαθιές επιπτώσεις στους κατοίκους των Άνδεων που στηρίζονται σε λιωμένο νερό από τροπικούς παγετώνες. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η απόρριψη των παγετώνων έχει καθοριστική σημασία για τη διατήρηση του γλυκού νερού καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Για τα έθνη των Άνδεων, η υποχώρηση των παγετώνων «επηρεάζει ήδη τις παροχές νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, τη γεωργία / άρδευση, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τις εξορυκτικές δραστηριότητες και τα οικοσυστήματα σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι βροχοπτώσεις είναι ιδιαίτερα εποχικές και μεταβλητές».

Το συμπέρασμα του ειδικού:

Η ανάλυση των κλιματικών δεδομένων και η χαρτογράφηση GPS το 2009 και το 2011 παρέχουν το σύγχρονο πλαίσιο. Η ύφεση των παγετώνων του 20ου αιώνα στη Βενεζουέλα είναι παρόμοια με άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής και είναι σύμφωνη με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Το 2011, ένας παγετώνας με έκταση περίπου 0,1 km2 παρέμεινε στη Βενεζουέλα και πιθανότατα θα εξαφανιστεί εντός αυτής της δεκαετίας.

Ωστόσο, η έλλειψη τοπικών δεδομένων για τους παγετώνες και το κλίμα περιορίζει την ικανότητά μας να εκτιμούμε την ιστορία των παγετώνων στη Βενεζουέλα και χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης, πριν η Βενεζουέλα γίνει χώρα χωρίς πάγο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s