ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ μειώνει τον αριθμό των ΛΑΘΡΟπροσφύγων….

…υπό τις πιέσεις των Βαυαρών εταίρων της

Nίκη του ευρωσκεπτικιστικού AFD αποτελεί η καταρχήν συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών- Χριστιανοκοινωνιστών για το προσφυγικό.

Υπό τις πιέσεις των Βαυαρών εταίρων της, των Χριστιανοκοινωνιστών, η καγκελάριος της Γερμανίας και το συντηρητικό κόμμα της (CDU) συμφώνησαν να ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης είχε γίνει η «σημαία» στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωσκεπτικιστών (AfD).

Πρόκειται για μία καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες στο πλαίσιο του συμβιβασμού της Μέρκελ με τους Βαυαρούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, στελέχη των Πρασίνων -εταίρων της Μέρκελ στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού- δεν την είδαν με καλό μάτι.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζει πως η Μέρκελ συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων στη Γερμανία, υπό τις πιέσεις της πολιτικής της οικογένειας, τους Χριστιανοκοινωνιστές.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας δέχθηκε για πρώτη φορά έναν στόχο ετήσιου ανώτατου ορίου σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενεί η χώρα της», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Αυτή η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, έχει στόχο να βάλει ένα τέλος στη διαμάχη που διαρκεί ήδη δύο χρόνια μεταξύ των αδελφών κομμάτων- CDU-CSU ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τον σχηματισμό, μαζί με άλλα κόμματα, μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, τύπου «Τζαμάικα» έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου,όπως σχολιάζει το περιοδικό Focus.

Τι προβλέπει η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ και CSU για τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας και η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών αποδέχθηκαν για πρώτη φορά τη θέσπιση μιας μορφής προσδιορισμού ενός καθορισμένου ανώτατου ορίου στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται η χώρα. Τα δύο κόμματα -Χριστιανοδημοκράτες- Χριστιανοκοινωνιστές- προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού αφίξεων των αιτούντων άσυλο σε 200.000 τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η καταρχήν συμφωνία φαίνεται να μιλάει για στόχο περιορισμού και όχι για θέσπιση ενός αυστηρού ανώτατου ορίου.Ο αριθμός αυτός αφορά στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, όπως διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Στην περίπτωση όμως μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, η γερμανική κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει η καγκελάριος να προσφύγει στη Bundestag, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας.

Eπιπλέον, το συμβιβαστικό σχέδιο αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο κι όχι στους οικονομικούς μετανάστες. Σχετικά με την οικονομική μετανάστευση, το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος με βάση τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s