ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ


Η Κύπρος στη μέση «διπλωματικoύ πολέμου» Ρωσίας – ΗΠΑ, λίγο πριν την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα…

Ένας διπλωματικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την Κύπρο να βρίσκεται στη μέση της διαμάχης, λίγες μέρες μάλιστα πριν από τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Αιτία για το διπλωματικό επεισόδιο είναι ένας Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, ο Bill Browder, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως ο Βrowder βρίσκεται πίσω από καταγγελίες που ενέπλεξαν Ρώσους αξιωματούχους σε υποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, o Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος υποστηρίζει πως προσπαθούν να τον φυλακίσουν με ποινικές υποθέσεις εναντίον του λόγω των αποκαλύψεών του.

Ο Browder διαθέτει εταιρείες και διασυνδέσεις στην Κύπρο και οι Ρώσοι έχουν αποστείλει εδώ και καιρό στις κυπριακές Αρχές αίτημα δικαστικής συνδρομής, για να τούς επιτραπεί να αποστείλουν ανακριτές στο νησί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αρχικά αποδέχθηκε το αίτημα. Μεσολάβησε, ωστόσο, αγωγή του Browder στο κυπριακό δικαστήριο, με την οποία ζητεί να μην επιτραπεί η αποστολή στοιχείων στη Μόσχα. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε τους Ρώσους ότι δεν θα ικανοποιηθεί τελικά το αίτημά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Αυτό φαίνεται να εξόργισε τους Ρώσους, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση διά του Υπουργείου Εξωτερικών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτικά κίνητρα και άσκηση πιέσεων στη Λευκωσία, κάτι που ο Ιωνάς Νικολάου απορρίπτει κατηγορηματικά, όπως αναφερόταν και σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το Υπουργείου του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s