ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΘΑ ΣΠΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…


Όσοι προσπάθησαν να εναντιωθούν στο δολάριο υπέφεραν τρομερή μοίρα…

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Ernst Wolff δίνει στον Sputnik μια γεύση από το νέο του βιβλίο, στο οποίο προειδοποιεί ότι η εξάρτηση από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και το αμερικανικό δολάριο έχει δημιουργήσει ένα «οικονομικό τσουνάμι», για τις συνέπειες του οποίου ο κόσμος είναι εντελώς απροετοίμαστος.

Ο Wolff, συγγραφέας μιας best seller ανάλυσης της «σύγχρονης σταυροφορίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εναντίον των εργαζομένων σε πέντε ηπείρους», έχει στρέψει την προσοχή του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο τελευταίο του βιβλίο.

Ο Wolff βλέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης και το παρομοιάζει με ένα «οικονομικό τσουνάμι» το οποίο απειλεί να μας φέρει προ εκπλήξεως, αφήνοντας την καταστροφή στο πέρασμά του.

Ο οικονομικός ειδικός είπε στο Sputnik Deutschland ότι η αμερικανική χρηματοπιστωτική βιομηχανία βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη» από την κρίση του 2008 και η πρόγνωσή της «δεν φαίνεται καλή».

«Ο ασθενής είναι περίπου 75 ετών. Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ιδρύθηκε στο Bretton Woods στις ΗΠΑ το 1944. Ο ασθενής βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία επειδή πέθανε σχεδόν το 1998 και για δεύτερη φορά το 2007/2008. Από τη δεύτερη κρίση και μετά, κρατιέται στη ζωή μόνο τεχνητά. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ενώ οι περισσότερες χώρες διαθέτουν κρατική κεντρική τράπεζα, η αμερικανική νομισματική πολιτική διεξάγεται από την Federal Reserve, μια κοινοπραξία 12 περιφερειακών τραπεζών στις οποίες οι εμπορικές τράπεζες κατέχουν μετοχές. Ο Wolff περιγράφει το σύστημα ως «καρτέλ».

«Κάποιος δεν δίνει στον ασθενή μια διάγνωση, αλλά και ένα ιστορικό. Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουμε τη δύναμη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που ιδρύθηκε πριν από εκατό χρόνια. Πολύς κόσμος ακόμη δεν ξέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι δημόσιος θεσμός, αλλά είναι σε ιδιωτικά χέρια. Είναι ένα τραπεζικό καρτέλ που βρίσκεται στα χέρια αρκετών μεγάλων, πολύ πλούσιων οικογενειών, γεγονός που έχει καλυφθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας».

«Από το 1944, το δολάριο ήταν το πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 υπήρξε το πιο σημαντικό αποθεματικό νόμισμα, επειδή το πετρέλαιο, το σημαντικότερο και πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο, μπορεί να κινηθεί στις συναλλαγές μόνο σε δολάρια».

«Αλλά το δολάριο έχει πληγεί γιατί οι ΗΠΑ έχουν πληγεί. Υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά, ειδικά από την Κίνα. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να αντικατασταθεί το κύριο νόμισμα του κόσμου. Όσοι προσπάθησαν να εναντιωθούν στο δολάριο υπέφεραν τρομερή μοίρα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να πουλήσει το πετρέλαιό του σε ευρώ και εκτελέστηκε. Μετά, ο Καντάφι προσπάθησε το ίδιο στη Λιβύη και ξέρουμε πώς τελείωσε αυτό. Η σύγκρουση με το Ιράν σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι το Ιράν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το πετρέλαιο σε ευρώ και τώρα έχουμε το επόμενο σημείο ανάφλεξης αυτού του είδους με τη Βενεζουέλα».

Ο Wolff λέει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει αναπτυχθεί στην εξουσία μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Το ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας που προέρχεται από τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αν και το ακριβές ποσό εξαρτάται από τον καθορισμό ενός ορισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η συνολική οικονομία των υπηρεσιών θα ανέλθει στο 60-65% των συνολικών παγκόσμιων εσόδων, ενώ ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα αποτελούν το 20-30% της συνολικής αγοράς υπηρεσιών.

Ο Wolff δήλωσε ότι «η χρηματοοικονομική οικονομία είναι απείρως μεγαλύτερη από την πραγματική οικονομία και έχει αποσπαστεί εντελώς από την πραγματική οικονομία, παράγοντας κάτι που δεν έχει αξία».

«Στα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει ένα τεράστιο καζίνο στο οποίο τα χρήματα απλώς πάνε εμπρός και πίσω. Από τη στιγμή που το σύστημα βασίζεται σε δάνεια που πρέπει να εξυπηρετηθούν, όλο και περισσότερα χρήματα πρέπει να αντληθούν στο σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες, όπως το ΔΝΤ, ή η ΕΚΤ, είναι οι μεγαλύτεροι χειριστές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εκτυπώνουν όλο και περισσότερα χρήματα, τα οποία τώρα προσφέρουν για μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια».

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυβερνά τον κόσμο, ωστόσο φαίνεται αδιαπέραστο στους περισσότερους απλούς ανθρώπους, δήλωσε ο Wolff.

«Έτσι έπρεπε να είναι και έτσι είναι. Σήμερα, οι άνθρωποι στα οικονομικά μιλούν μια γλώσσα που ένας κανονικός άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να καταλάβει. Κρύβονται πίσω της», δήλωσε ο Wolff.

«Δεν πρέπει να χανόμαστε στις λεπτομέρειες, αλλά να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Με τα παράγωγα, για παράδειγμα, υπάρχουν όλα τα είδη των επιλογών – puts, options, calls, swaps. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε όλες τις διαφορές Πρέπει απλώς να γνωρίζουμε ότι τα παράγωγα είναι οικονομικά στοιχήματα. Και αυτός ο τεράστιος bookmaker μας απειλεί όλους».

Ο Wolff δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τα οποία με την πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα.

«Οι δύο πρωταρχικές αιτίες της κρίσης των προσφύγων είναι η κοινωνική ανισότητα και οι πόλεμοι. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία φταίει και για τα δύο. Στο παρασκήνιο οι μεγάλοι επενδυτές κερδίζουν χρήματα από πολέμους και αντιμετωπίζουν τον τρίτο κόσμο σαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s