ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ…


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Πρώτα «στόλισε» καλά-καλά το Ιράν και μετά ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία – Άνω κάτω τα έκανε πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ με τις δηλώσεις του – Αντιδράσεις από όλον τον πλανήτη – Σκληρή απάντηση από το Ιράν – Η Ευρώπη στηρίζει Ιράν και στέλνει τον Μακρόν στην Τεχεράνη!

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «μία από τις χειρότερες» που υπήρξαν, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ηγέτης κατήγγειλε τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο. Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν καθοδηγείται από ένα «φανατικό καθεστώς» και ότι υποστηρίζει τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ Κάιντα, η Χεσμπολάχ και οι Ταλιμπάν. «Η συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ ήταν η χειρότερη στην ιστορία της» και με αυτόν τον τρόπο «χρηματοδοτήθηκε με δισ. δολάρια η διεθνής τρομοκρατία».

«Αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Φυλακίζουν Αμερικανούς πολίτες. Πρέπει να διατηρήσουμε την Αμερική ασφαλή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, δεν απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Κατέστησε σαφές, όμως, ότι θα δρομολογηθούν αποφάσεις, σε συνεργασία με τους συμμάχους, για την επιβολή περαιτέρω και σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Για πόλεμο μιλά το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την «θαρραλέα απόφαση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» επισήμανε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά που προβλήθηκε λίγο μετά την ομιλία του Αμερικανού ηγέτη.

Ο Τραμπ «δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν «πολύ σημαντική» και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικο δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: «Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική».

«Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μόσχα εναντίον Τραμπ: Η απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε απόψε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφτηκε η διεθνής συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία. «Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Μόσχα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα, ωστόσο πιστεύει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ότι η στάση του Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της. Όποια και αν είναι η στάση των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησε.

Μογκερίνι: Η συμφωνία δεν επαναδιαπραγματεύεται

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην την επικυρώσει.

«Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί», είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη… Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ.

Η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει τη νέα «επιθετική» πολιτική απέναντι στο Ιράν

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Διάγγελμα του προέδρου του Ιράν – Τι είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απάντησε με διάγγελμα στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «δεν πτοούμαστε από προειδοποιήσεις και απειλές», και ότι «συνεχίζουμε το πρόγραμμα δίχως φόβο». «Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διεθνή απομόνωση, καθώς εναντιώνονται σε μία συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι το Ιράν θα διπλασιάσει άμεσα τους πόρους για την κατασκευή όπλων άμυνας, επεκτείνοντας το πυραυλικό του πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει μία στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πιστεύω πως πρόκειται για δήλωση που προέρχεται από κακή ενημέρωση. Οπωσδήποτε καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια και δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Μπορεί να μην είναι τέλεια, ωστόσο όλες οι πλευρές μπορούν να ζήσουν με αυτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση της Τεχεράνης απέναντι στον επιθετικό λόγο που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όσον αφορά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για νέες και σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, ο Γιαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ακολουθούν μία πολιτική και επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια. Βασικά, έχουμε αποκτήσει ανοσία στις αμερικανικές κυρώσεις. Φαίνεται να έχουν μία εμμονή. Πιστεύουν ότι οι κυρώσεις αποδίδουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως δεν έχουν μάθει μέχρι τώρα, ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν. Δεν μπορείς να ασκήσεις πίεση σε μία χώρα να εγκαταλείψει την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της, για λίγους περιορισμούς που τους επιβάλλουν οι ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα οι ΗΠΑ αντιληφθούν ότι με αυτές τις πολιτικές προκαλούν αντίσταση και αντίδραση και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμόσουν τις πολιτικές τους και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις συμφέροντά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «θα συζητήσουμε τη Σαουδική Αραβία τις διαφορές μας. Δεν πιστεύουμε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν το επίπεδο των σχέσεων που διατηρούν σήμερα».

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία προειδοποιούν τις ΗΠΑ

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείας να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως είναι η εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, για πρώτη φορά, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ. το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει» τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

Σημειώνουν επίσης ότι «αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Επίσκεψη στο Ιράν η «απάντηση» Μακρόν στον Τραμπ!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Ο Μακρόν είπε στον Ροχανί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου της συμφωνία δεν θα σημάνει με το τέλος της συμφωνίας κι ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Χασάν Ροχανί, ο Γάλλος ηγέτης εξήγησε λεπτομερώς τους όρους που το Ιράν πρέπει να τηρήσει, μεταξύ αυτών τον σεβασμό των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.

«Εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψη στο Ιράν του προέδρου, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί» επισημαίνεται από το Ελιζέ. Από την πλευρά της ιρανική προεδρία έκανε αναφορά στον ιστότοπό της για μια επίσκεψη «τον επόμενο χρόνο».

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s