ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΔΙΠΟΡΤΟ… Ή ΚΑΙ ΤΡΙΠΟΡΤΟ… ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ BUSINESS (βίντεο)


Στα σκαριά συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για αγωγό φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με την προτεινόμενη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα φέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη, βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο», σύμφωνα με τον σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ.

Μιλώντας στο Anadolu, ο Dror Cohen δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διεξάγονται επί του παρόντος για την τιμή και τη διαδρομή του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρότζεκτ EastMed (το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι η Τουρκία) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος το οποίο περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο και έναν χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέει άμεσα τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου από το κοίτασμα Leviathan στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ προς την Ιταλία και την Ελλάδα μέσω της νότιας Κύπρου και της Κρήτης.

«Έχουμε ορισμένα ζητήματα γύρω από την τιμή και γύρω από το πόσο και πού θα πάει ακριβώς ο αγωγός. Βρισκόμαστε στη μέση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως με την ευελιξία τόσο από την Τουρκία, όσο και από το Ισραήλ, θα γίνει τελικά μια συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τόσο ιδιωτικές τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες, όσο και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία στο περιθώριο του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάν Στάινιτς, δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη διακυβερνητική συμφωνία-ομπρέλα που θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν επίσης συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους και διευθύνοντες συμβούλους των περιφερειακών χωρών που προέκυψαν από μια συνάντηση στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες.

«Εργάζονται σε μια περιφερειακή συμφωνία. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Στην Τουρκία, έχουμε επίσης ξεχωριστές διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιλογές του ανοικτές για την εξαγωγή φυσικού αερίου με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

«Υπάρχουν πάντα επιλογές και δεν βάζουμε καμία επιλογή πάνω από την άλλη. Μπορούμε να το κάνουμε παράλληλα με τις τρεις [Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο]», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ απλώς θέλει να κάνει business και να προχωρήσει τα πράγματα.

Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να υπογράψει τη συμφωνία-ομπρέλα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που θα ανοίξει το δρόμο για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ισραήλ, δήλωσε ο Κοέν.

Ο Κοέν εξέφρασε τις ελπίδες του ότι μια επίσκεψη σύντομα από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Τελ Αβίβ θα προχωρήσει το έργο.

«Νομίζω ότι όταν έρθει η ώρα και η συμφωνία είναι στα πρόθυρα της υπογραφής, ελπίζουμε να τον δούμε στο Τελ Αβίβ. Περιμένω, ο υπουργός περιμένει, τα γραφεία μας περιμένουν και ολόκληρο το Ισραήλ περιμένει τον υπουργό να έρθει», είπε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s